Classification of excess weight and obesity using skinfolds in female university students from Slovenia
Ključne besede:
kožne gube, maščevje, faktorska analiza, mladi odrasli, ženskePovzetek
Prepoznavanje prekomerne hranjenosti že med mladimi, je z vidika preventive pred kroničnimi nenalezljivimi bolezni velikega pomena. Namen naše raziskave, ki je vključevala 169 študentk Univerze v Ljubljani, je bil preveriti enostavno metodo za vrednotenje hranjenosti s pomočjo debelin kožnih gub: pod lopatico (SubscSk), nad črevnico (SupilSk), na trebuhu (AbdSk), na nadlahti (TriSk) in goleni (CSk). Z metodo glavnih komponent (PCA) je bil določen maščobni faktor (FF): 0.89·KGSubsc+0.90· KGSupil+0.86·KGT+0.86·KGTri+0.78·KGG, čigar vrednosti so bile logaritmirane. Porazdelitev log FF je bila s kritičnima vrednostma1.56 in 2.04, ki ločujeta 95% osrednjih podatkov, razdeljena v tri kategorije: slabo prehranjene (FatU) , primerno hranjene (FatN) ter čezmerno hranjene ali debele (FatO). Kategorije hranjenosti so bile med seboj primerjane v antropometričnih kazalcih indeksa telesne mase (BMI), obsega pasu (WC) ter z bioimpedanco (BIA) določenega deleža telesnega maščevja (%BF). Večina (158) deklet je bila v FatN skupini primerno hranjenih, 6 študentk je bilo prekomerno hranjenih
ali debelih (FatO) ter 5 v skupini podhranjenih (FatU). Vrednosti BMI se od FatU proti FatO povečujejo (F=6.12; p<0.01) in BMI je tudi pozitivno povezan (r=0.2; p˂0.05) s FF. Povezanosti FF in %BF v raziskavi nismo opazili. Kaže, da so višje vrednosti izpeljanega FF v populaciji študentk v povezavi s prekomerno maso ob dani telesni višini. Se pa FF ni izkazal kot primeren za določanje deleža maščevja v telesu.