Negotin wine region, then and now – the role of tourism in revitalising traditional winemaking
Ključne besede:
tradicija, spremembe, pimnice, negotinsko vinogorjePovzetek
Raziskava temelji na ugotavljanju dinamike in tradicije kot kulturnih procesov. Pridelovanje vin v negotinskem vinogorju (rajački in rogljevski pokrajini) je že od nekdaj tradicionalna družinska dejavnost v tem delu vzhodne Srbije, vendar pa je raziskava pokazala, da so danes ta tradicionalna znanja precej drugačna. Raziskali smo, v kakšni meri je turistična ponudba glede pridelovanja vin avtentična, oz. tradicionalna, ali vinsko trto vzgajajo in vino pridelujejo po starih običajih ter ali jih domačini nudijo in predstavijo turistom, pa tudi kaj je vplivalo na spremembe. Namen raziskave je bil ugotoviti vzroke za spremenjen način pridelovanja vina in drugačen način življenja ter raziskati, ali je turizem lahko dejavnik revitalizacije tradicionalne pridelave vin. Članek proučuje razvoj sprememb ter vpliv vrednostnega sistema lokalne skupnosti, obstoječega znanja in izkušnj in pojmovanja kaj je tradicionalno in kaj moderno. Pimnice, objekti nacionalne arhitekture, v katerih pridelujejo in skladiščijo vino, smo analizirali glede na njihov pomen v preteklosti in danes. Raziskali smo, kako se domače prebivalstvo odziva na spremembe pri pridelovanju vin, ali se je pripravljeno ukvarjati z vinogradništvom in kakšne so možnosti za javno-zasebno partnerstvo v zvezi s povečanjem proizvodnje vina in obnovo pimnic.