Gastrosophy and food as cultural practice: The case of Montenegro
Ključne besede:
gastrozofija, kultura hrane, gastronomija, hrane, Črna goraPovzetek
Črna gora je ena izmed držav jugovzhodne Evrope, ki ni del Sredozemlja samo geografsko in podnebno, temveč tudi gastronomsko oziroma gastrozofsko. Gastrozofija je inovativna filozofska disciplina, ki povezuje filozofske koncepte s kulturo hrane in je nerazdružjivo povezana s kulturno dediščino in tradicijo vsake države. Ustanovitelj gastrozofije je eden najbolj znanih sodobnih francoskih filozofov Michel Onfray. Gastrozofski pristop in kultura hrane v Črni gori narekujeta preučevanje treh regionalnih kuhinj: primorske, jezerske in planinske. Glavni zaključek avtorjev je, da teh kuhinj ne zaznamujejo spektakularne omake, eksotične začimbe in umetelne forme, temveč preprostost in izjemna okusnost, ki sta pogojeni tako z geografskimi značilnostmi in zgodovinsko kulturnim razvojem, kakor tudi s tradicijo. Poleg tega pa avtorja trdita, da je Črna gora idealno območje za doživljanje gastrozofskega hedonizma.