Making connections through foodways: contemporary issues in anthropological and sociological studies of food

Avtorji

  • Liza Debevec Scientific Research Centre of the Slovenian Academy of Sciences and Arts
  • Blanka Tivadar University of Ljubljana

Ključne besede:

pravo kosilo, zdravje, dru`bene razlike, avtentičnost, tradicija, identiteta, kulinarični turizem

Povzetek

Članek je uvodna študija v tematski številki, katere cilj je bil zbrati raziskave, ki opazujejo svet skozi lupo prehrane, in ki raziskujejo vlogo hrane kot medija za preučevanje družbenih protislovij. Avtorici osvetlita glavne teoretične koncepte iz antropologije in sociologije hrane in prehranjevanja, ki izhajajo iz sedmih člankov, nastalih na podlagi terenskih raziskav na Malti, v Veliki Britaniji, Španiji, Indoneziji, Srednji Ameriki ter Sloveniji. Tako avtorici v prvem delu članka obravnavata vprašanja o pravem kosilu in z njim povezanimi temami, kot so domača hrana, zdravje in medikalizacija vsakdanje prehrane, v drugem delu pa podrobneje predstavita dosedanje diskusije o vlogi, ki jo igra hrana pri reproduciranju družbenih in etničnih razlik, o procesih privzemanja tujih živil v lokalno kulturo, o iskanju avtentičnih prehranskih praks ter njihovem oživljanju s pomočjo izmišljenih tradicij.

Objavljeno

2006-03-30

Številka

Rubrike

SCIENTIFIC ARTICLES