Learning island foodways: tasting ethnographic methods

Avtorji

  • Michael R. McDonald Florida Gulf Coast University

Ključne besede:

etnografska terenska šola, prehranska kultura, Bay otočje, Honduras

Povzetek

Roatán, največji otok v otočju Bay, ki leži ob severni obali Hondurasa, je v zadnjih letih doživel številne družbene, okoljske in kulturne spremembe. Različne etnografske študije so pokazale, da so priseljevanje špansko govoreče populacije s celine in naraščajoča skupnost stalno naseljenih tujcev ter številni turisti, povečali že obstoječe družbene razlike med otočani in vplivali na kulturne spremembe na otoku in s tem tudi na prehranjevalne navade. Na podlagi podatkov zbranih z metodo sistematičnega izvabljanja v treh etnično in jezikovno različnih skupnostih, ki so jih zbrali študenti Florida Gulf Coast University na etnografski ekspediciji Roatán 2005, ta članek analizira razlike v kulturnih kontekstih glavnih otoških živil. Širši cilj projekta je bila vključitev študentov v celotno etnografsko izkušnjo. Projekt je bil zelo uspešen, saj so lokacija, tema in metoda uspešno uvedle študente v etnografsko raziskovalno dejavnost. Članek obravnava učinke takega učnega pristopa in nakaže bodoče smernice za raziskovanje kulturnih kontekstov prehranjevanja na otoku.

Objavljeno

2006-03-30

Številka

Rubrike

SCIENTIFIC ARTICLES