Matching national stereotypes? Eating and drinking in the Basque borderland

Avtorji

  • Aitzpea Leizaola University of the Basque Country

Ključne besede:

hrana in identiteta, nacionalni stereotipi, meja, turizem, baskovska kuhinja

Povzetek

Članek analizira vlogo hrane v konstrukciji in rekonstrukciji identitet in stereotipov v obmejnem delu baskovske regije s poudarkom na turističnih praksah. Obmejna območja, kot kraji, kjer se srečajo nacionalne identitete in percepcije drugačnosti, nudijo zanimivo perspektivo za opazovanje »udejanjanja« identitet. V Baskiji imajo tako hrano na splošno, kot tudi baskovsko kuhinjo, za pomemben znak identitete in tudi za simbol svoje tradicije. Danes je ta pokrajina pomembna turistična destinacija kamor prihaja na tisoče Špancev, da bi okusili slovito baskovsko kuhinjo. Hkrati pa na baskovsko obmejno območje prihajajo številni francoski turisti, da bi izkusili Španijo in njeno kulinariko. Na podlagi etnografskih podatkov, članek predstavi različne primere, kako se specifične jedi in pijače prilagajajo stereotipom turistov o španski nacionalni identiteti. Analiza prehranskih vzorcev in njihovih simboličnih reprezentacij na tem obmejnem območju ponuja zanimiv kontekst za preučevanje tega, kako se reprezentacije ujemajo s stereotipi o nacionalni identiteti in kako hkrati prispevajo k nastajanju njenih novih elementov.

Objavljeno

2006-03-30

Številka

Rubrike

SCIENTIFIC ARTICLES