The relationship of somatotype with the consumption of selected cereal and dairy products
Ključne besede:
ženske, somatotip, žitni izdelki, mlečni izdelkiPovzetek
Odnosi med prehrano in parametri človeškega telesa, so postali zanimivo raziskovalno področje za znanstvenike, nutricioniste in dietetike. Namen raziskave je bil raziskati odnos somatotipa ali tipa telesa na porabo žitaric in mlečnih izdelkov. Raziskava je bila izvedena v letu 2015. V študijo je bilo vključenih 75 žensk iz različnih družbeno-ekonomskih okolij. Med njimi je bilo 25 žensk ektomorfnega, 25 mesomorfnega 25 endomorfnega tipa. Za
razvrščanje v skupino somatotipa je bil uporabljen, Rohrerjev indeks (RI). Enako število žensk vseh treh somatotipov je bilo načrtno izbranih. Raziskava je bila sestavljena iz dveh delov: prvi je zajemal antropometrične in socio-demografske podatke, prehranjevalne navade in zdravje, drugi pa pogostost uživanja žitaric in mlečnih izdelkov, kjer so bili žitni izdelki razdeljeni v 13, mlečni pa v 14 skupin. Poleg tega so udeleženke izpolnile tabelo, v kateri je bila navedena pogostnost uživanja vseh živil. Pokazala se je povezanost med somatotipom ter kakovostno in količinsko porabo žitaric pri ženskah. Somatotip je povezan tudi s porabo mleka, jogurta, kefirja, pinjenca, svežega sira, gladke skute in smetane z več kot 20 % maščobe. Potrebne so nadaljnje in bolj podrobne študije o povezanosti somatotipa s porabo različnih skupin živil za potrditev predstavljenih rezultatov.